Udbyggere og husmænd

Nyt projekt

Jeg har i lang tid haft lyst til at lave en registrant ligesom “Kures gårdregister”, bare over udbyggere og husmænd. En gårdmand kan næsten altid placeres i tid og sted. Sværere er det at få styr på dem, der ejer og beboer de mindre ejendomme.

Jeg har arbejdet på registranten siden foråret 2021. Det er sværere, end jeg havde regnet med. Kilderne er få og ufuldstændige før midten af 1800-tallet. Mange husejere undlod at tinglyse skøder og pantebreve. Brandforsikring blev først almindelig lagt senere end for selvejergårdene. Og da brandforsikring endelig blev almindelig, så privatiseredes brandforsikringsselskaberne med det resultat, at de ikke alle er bevarede til i dag. Husmændenes brandforsikring har jeg for eksempel ikke kunnet finde.

Opgaven er kæmpestor og jeg har måttet begrænse mig geografisk til Nørre Herred samt til ejendomme, der eksisterede i 1914. Jeg medtager dog huse, der var forsvundet før 1914, hvis det er muligt.

Et eksempel fra 1. vg. parcel i Klemensker. Billedet kan dateres 1918-1920. Morten Nielsen og hustru Maria siddende til venstre. Bagerst sønnerne Alfred, Martin og Sigfred. Den ældre dame siddende til højre er ukendt. Foto på Ø-arkivet (Bornholms Museums bondegårdsundersøgelse)

Læs om mine intensioner og om hvor langt jeg er kommet – klik her.

Der dukker mange spændende og uventede historier op som jeg vil dele med læserne med et indlæg her på hjemmesiden og på Bornholms Historiske Samfunds Facebookside. Men I kan følge med i mit arbejde under “Udbygger og husmænd” til højre på sidelisten. Husk at klikke på links i teksten og læs de kilder, der er tilgængelige på internettet.

God fornøjelse.

Jesper

You may also like...