Bogsamleren Lars Bidstrup

Lars Bidstrup private eksemplar af Holbergs Geistlige og Verdslige STAAT, 1749.

Lars Bidstrup private eksemplar af Holbergs Geistlige og Verdslige STAAT, 1749.

I går den 1. juni (2013) var jeg et smut inde i Vangsgårds antikvariat i Fiolstræde, hvor de startede en ny omgang ”Hollandsk Auktion”. Og se hvad jeg fandt?

Ludvig Holbergs ”Dannemarks og Norges Geistlige og Verdslige Staat”, anden edition fra 1749 er interessant, men hvad der var mere overraskende er, at den har tilhørt bogsamleren Lars Bidstrup (1802-1869) fra Tornegård i Bodilsker. En hurtig søgning på Google førte mig til Ann Vibeke Knudsens artikel om et opsigtsvækkende fund af bøger i en container i Aakirkeby. Alle bøger fra Lars Bidstrups bogsamling, som blev til en interessant udstilling på Bornholms Museum i 2004.

Jeg skrev en mail til Ann Vibeke og fortalte om mit fund. Hun kunne straks oplyse mig om bogens “ejerhistorie”. I Lars Bidstrups originale bogkatalog kan man se at netop bog nr. 167, havde han fået af Lars Ipsen i bytte for Skovgaards Bornholmsbeskrivelse.

Lars Ipsen (1805-1874) var botaniker og musiker og kendt som ”den navnkyndige blomstersmed”.

På titelbladet står et navn, som var en tidligere ejer af bogen: N. Jespersen. Dette er sandsynligvis Niels Jespersen(1725-1793), der var byfoged i Nexø, Aakirkeby og Herredsfoged i Sønder Herred. Niels Jespersen var søn af prokurator (og smed) Jesper Hansen, som jeg kender rigtig meget fra min læsning af Hammershus Tingbøger.

Det sidste navn som står under Niels Jespersens er D. Busch og årstallet 1749 – bogens udgivelsesår. D. Busch har altså været den første ejer af bogen. Hvem det er, ved jeg ikke.

Den blå seddel, som lå i bogen,  fortæller, at Lars Bidstrup købte bøger i J. Henriksens Boghandel i Rønne.